16 Haziran 2013 Pazar

İNORGANİK BİLEŞİKLER



    Canlıların yapısında bulunan bileşikler inorganik ve organik olmak üzere ikiye ayrılır. Canlı hücreler doğadan aldıkları bu maddeleri doğrudan kullanabildiği gibi bu maddelerin yapısını değiştirerek kendine özgü bir forma da dönüştürebilir.
        İnorganik bileşikler  karbon(C), oksijen(O) ve hidrojeni(H) aynı anda bir arada bulundurmayan bileşiklerdir. Canlılar inorganik maddeleri vücudlarında üretemedikleri için doğadan hazır olarak alırlar. Küçük yapılı olduklarından sindirime uğramadan hücre zarından geçebilirler. Enerji vermezler. Hücrelerin yapısına katılabildiği gibi metabolik faaliyetlerin düzenllenmesi ve yıpranan dokuların onarılması gibi olaylarda da görev alır.

1-)SU:

      Canlıların temel maddelerinden olan su, hücrelerimizin büyük bir kısmını oluşturur. Miktarı canlıdan canlıya değişebileceği gibi aynı canlının farklı dokularında bile farklılık gösterebilir. İnsanlarda kan plazmasının %90'ı sudan oluşurken, kemik dokularında bu oran %20'lere kadar düşebilir.
      Su iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşur. Nötr bir molekül olan suyun (+) yüklü hidrojen ile (-) yüklü oksijen atomları arasında bir çekim kuvveti oluşur.

           Suyun bazı özellikleri ve canlılar için önemi


                  Kohezyon kuvveti ve yüzey gerilimi:
        Su molekülleri hidrojen bağları ile birbirine bağlanarak bir arada kalırlır. Bu durum kohezyon olarak adlandırılır. Suyun farklı bir moleküle tutunmasına ise adhezyon denir. Suyun bitkilerin odun borularının duvarlarına tutunması bir adhezyon örneğidir. Bitkiler suyun bu iki özelliğini kullanarak topraktan aldığı suyu yerçekimine zıt yönde taşıyarak yapraklarına ulaştırır.
        Suyun yüzeyindeki hücreleri arasında oluşan kuvvete yüzey gerilimi denir. Bazı böcekler bu özelliğini kullanarak su üzerinde yürüyebilir
            Öz ısısının yüksek olması:
      Su sıcak havadaki ısıyı soğurur ve kendi içinde depolanmış ısıyı daha soğuk olan havaya verir. Bu özelliği sayesinde su, hava sıcaklıklarını kararlı hale getirir ve ısı bankası olarak görev yapar. İnsan vücudunun sıcaklığının belirli sınırlar içinde sabit kalmasında suyun bu özelliği önemli görev yapar.
           Buharlaşması:
       Suyun sıvı halden gaz haline geçmesi buharlaşma olarak adlandırılır. Suyun buharlaşabilmesi için belirli miktarda ısıyı soğurması gerekir. Bu nedenle terleme vücuttan su ile beraber bir miktar ısıyı da uzaklaştırır. Böylece vücut ısısının yükselmesi engellenmiş olur.
           Çözücü özelliği:
        Su birçok reaksiyonda çözücü olarak görev yapar. Bu özelliğinden dolayı su kanda madde taşınımı, metabolik atıkların seyreltilmesi ve atılımı ve besinlerin sindirimi gibi birçok olaya yardımcı olur.
            Donma özelliği:
       Soğuk havalarda göl gibi su kütlelerinin yüzeyleri donar. Buzun yoğunluğu suya göre az olduğundan buz dibe batmaz ve suyun yüzeyinde kalır. Yüzen buz kütleleri alttaki suyu yalıtarak onun donmasını önler. Böylece donan su yüzeyinin altında canlıların yaşaması mümkün olur.

2-)ASİTLER:

         Bir çözeltinin hidrojen iyonu derişimini arttıran bileşikler asit olarak adlandırılır. Asitler mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirir. Laktik asit organik, hidroklorik asit inorganik asitlere örnektir.
      Saf suya dökülen hidroklorik asit hidrojen(H+) ve klor(Cl-) iyonlarına ayrışarak hidrojen iyonu derişimini arttırarak çözeltiyi asidik hale getirir.

3-)BAZLAR:

         Suda çözündüğünde hidroksil iyonu(OH-) veren maddelere baz denir. Bazlar kırmızı turnusol kağıdını maviye çevirir. Metilamin organik bazlara sodyum hidroksit(NaOH) ise inorganik bazlara örnektir.
       Saf suya dökülen sodyum hidroksit Na+ ve OH- iyonlarına ayrışır. OH- iyonunun derişiminin artması çözeltiyi bazik hale getirir.

             pH Cetveli:
       Bir çözeltinin asitlik ve baziklik derecesini ölçmek için, hidrojen(H+) iyonunun derişiminin bir ölçümü olan pH cetvelinden yararlanılır. pH cetveli 0-14 arasındadır. pH'ın 7 olması çözeltinin nötr olduğunu ifade eder. pH 7'den 0'a gidildikçe asitlik artar. pH 7'den 14'e gidildikçe ise baziklik artar.
       Vücudumuzda hücre içi ve dışı sıvılarının pH'ının belirli sınırlar içinde kalması çok önemlidir. Çünkü biyolojik moleküller (enzim gibi), pH değişimlerinden çok çabuk etkilenir. Bu nedenle vücudumuzda pH'ın sabit kalmasını dengeleyen mekanizmalar geliştirilmiştir.
            Tampon çözeltiler:
       Asit karşısında baz, baz karşısında asit gibi davranarak sulu çözeltilerin pH değerinin değişmesini önleyen çözeltilere tampon çözelti denir.
       Kanımızın pH'ı 7,4 civarındadır. Kan pH'ı 7 ye düşen ya da 7,8'e yükselen bir insan birkaç dk dan fazla yaşayamaz. Kanda bulunan karbonik asit gibi tamponlar, pH'daki dalgalanmaları önler.
          Kandaki asitlik azalırsa karbonik asit hidrojen ve bikarbonat iyonlarına ayrışır. Artan H+ iyonları kandaki  asitliği artırarak normale dönmesini sağlar.

4-)TUZLAR:

Asitlerle bazlar birleşerek tuzları oluşturur. Asitler bazlar ile karıştırıldığında asidin H+ iyonu ile bazın OH- iyonu birleşip su açığa çıkar. Asit ve bazların yapısındaki diğer iyonların birleşmesiyle de tuzlar oluşur.
      HCL   +      NaOH => NaCl    +    H2O

       Hücrelerde ve hücreler arası sıvılarda çeşitli mineral tuzları bulunur. Tuzlar sıvı ortamda anyon ve katyonlarına ayrılır. Klor  ve bikarbonat anyonlara, sodyum ve kalsiyum katyonlara örnek verilebilir.

5-)MİNERALLER:

      Organizmaların yapısında az bulunmasına rağmencanlılığın sürdürülmesi için gerekli olan maddelerdir. Hücrenin yapısına katılabildiği gibi düzenleyici olarak da görev yapabilirler. Canlı vücudunda sentezlenemedikleri için tüm canlılar mineral ihtiyacını doğadan karşılar. Bazı minerallerin vücudumuzdaki işlevi ve minaral eksikliğinde görülen hastalıklar aşağıda gösterilmiştir.




44 yorum:

  1. Çok sağol sadece biraz daha kısa olmalıydı

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler *-*

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler,9.sınıfım,biyoloji ödevime çok yardımcı oldunuz.
    Allah razı olsun :D

    YanıtlaSil
  4. çok iyi ve özenerek yapılmış bir site yapanların eline sağlık

    YanıtlaSil
  5. tam istediğim gibi saolun

    YanıtlaSil
  6. tesekkürler yardımcı oldu.

    YanıtlaSil
  7. Eyvallah birader xd xd

    YanıtlaSil
  8. çok sagol matematik odevime yardımcı oldunn .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. matematikte böyle bir konu varda biz mi görmedik acaba :F:s:D

      Sil
  9. mat mı :/ neyse saolun çok iyi olmus .

    YanıtlaSil
  10. çok iyi bir site beğendim
    o mat diyeni ben de anlamadım

    YanıtlaSil
  11. hiçbir yerde bulamadığımı buldum ama o da yarım yaa!

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. Biyoloji ödevime yardımcı oldunuz saolun mat diyen neyin kafasını yaşıyon sen :P

    YanıtlaSil
  14. öğrencileri düşündüğün yeter biladerr .!

    YanıtlaSil
  15. ELLERİNE SAĞLIK BİLADER :D

    YanıtlaSil
  16. Ellerine,kollarına,yüreğine sağlık bilader.

    YanıtlaSil
  17. su çok uzun ama diğerleri güzel

    YanıtlaSil
  18. sağol hasAn bacım :D

    YanıtlaSil
  19. teşekkürler performans ödevimden sayenizde yüksek alıcam hiçbir şeyden kaçınılmadan anlamlı,güzel ve eğitici hazırlanmış tekrar herkese teşekkürler :D

    YanıtlaSil
  20. Ateşli kızlar liseliler ekleyin kameralı sohbet yapalım : www.facebook.com/brk.ats.35

    YanıtlaSil
  21. iyi güzel hazırlanmış ama şu yorum kısmına saçma sapan şeyler yazanlar kendilerine gelsinler artık !!!

    YanıtlaSil
  22. cok tsk kardes ısıme yaradu

    YanıtlaSil
  23. Bunu slayt biçiminde yaparsanız daha faydalı olabileceğini düşünüyorum,yine de çok başarılı! teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu da sen yap kafir bulmuşun da bunama

      Sil
  24. Buradan babaanneme selam yolluyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hangi kafadasın sn :D

      Sil
    2. Yaşdağım kafa çok başka :DASASd

      Sil
  25. 9. sınıf biyoloji palmeden alıntı yapmış herşeyleri aynı :/

    YanıtlaSil
  26. sağolun çok güzel olmuşta yorumda saçma sapan şeyler yazan mallara sesleniyorum ' daha fazla mallık yapmayın lütfen ...'

    YanıtlaSil
  27. Metil amin organik bilesiktir degil mi ?

    YanıtlaSil
  28. adhezyon ne yav adezyon olucak doğrusu

    YanıtlaSil

Aşağıdaki kısımdan yorum yapabilir anlamadığınız yeri sorabilirsiniz.
Özelden ulaşmak isteyen ekuru36@gmail.com adresinden bana ulaşabilir.